"Tervisele negatiivselt mõjuvaid tegureid on palju. On vaid üks otsustav tegur, mis tugevdab tervist – optimaalne kehaline tegevus. Positiivset mõju võivad avaldada ka külma ja kõrgusega kohanemine (Gazenko & Meerson, 1986) ja veel mõned üksikud tegurid. Neil juhtudel pole aga mõju nii ulatuslik kui kehalise tegevuse puhul, kuna adaptiivsuse tõus on rohkem seotud spetsiifilise homeostaatilise mehhanismiga ja vähem üldadaptatsiooni mehhanismiga. Ükski ravim ega aine ei tõsta tegelikult adaptiivsust. Toitumistegurid võivad olla tähtsad negatiivsete tegurite mõju vähendamisel või vältimisel, kuid adaptiivsust nad ei suurenda. " Tamara Janson Kehalise treeningu tervistavad efektid.
Minu rõhuasetus. Mägedeinimesed elavad ju väga vanaks, samuti ka päevas mitu korda nelja kildi peale ronijad järelikult.
Kuidas mõjub aga lisaks adrenaliin? adrenaliin põhjustab naha- ja soolteveresoonte silelihaste kontraktsiooni, kuna skeletilihaste veresoonte silalihased lõõgastuvad. Sellega tagatakse hapniku ja toitaineterikka vere ümberjaotumise vastavalt lihaspingutusele võistluse või põgenemise situatsioonis, stimuleerib (sagedus ja tugevus tõusevad) sümpaatiline toime. sooned ahenevad, vererõhk tõuseb. Adrenaliin võimendab erutust. Kui kriis on möödas, lahustub adrenaliin. Kehaline tegevus aitab viia stressihormoone vereringest välja. Samuti aitab see kaasa beeta-endorfiinide tekkele, mis teevad enesetunde heaks ja neutraliseerivad kortisooli ja adrenaliini mõju.
PS. tegemist minu isikliku subjektiivse tõlgendusega huvitavatest faktidest, milleni jõudsin otsides mõistlikke viise treeningprogrammi koostamiseks. Ja adrenaliin - pidevalt esineb igasugu ekstreemettevõtmistega seoses - on ka ammu huvi pakkunud.

Kommentaarid