Huvitavate vihjete ajel uurisin-lugesin veidi sotsioonika kohta (naljakal kombel läks see kokku eile õhtul lõpetatud S.Truu "Peidus pool" viimastel lehtedel toimunud enesearuteluga).
Lühikokkuvõte:

Intuitiivselt-loogiline ekstravert
1. Tuvi katusel. See, mis on tehtud, tundub talle alati vähetähtsana võrreldes avanevatele perspektiividele millest on võimatu keelduda kuid mis on ammendamatud. Teadusliku töö publitseerimisega viivitab ta lõpmatuseni, arvates, et peamised tulemused on veel ees. Tegeleb pigem sellega, mis on huvitav, aga mitte sellega, mis on kasulik.
2. Vajab alatasa emotsionaalset tõusu, hasarti. Selleks on talle vaja pidev sensoorne-emotsionaalne "allalaadimine". Ise ta seda kindlustada ei suuda, seepärast sõltub tugevasti ümbruskonnast
(BLOGIMINE!). Kui kõrval pole duaali, kes teda toidab muljetega, positiivsete emotsioonidega, siis muutub ta loiuks, kaotab töövõimes ning elu nautimises. Mõnikord kontakteerub ta ühe duaali asemel paljude tuttavatega, on ühiskondlikult aktiivne, loob klubisid või teaduslike koolkondi.
3. Hea organiseerija, kuna näeb inimeste ja situatsioonide potentsiaalseid võimalusi. Vajab õigustamist: miks just tema on võimul. Alustab alluvate huvi arutamisest. Püüab teha nende jaoks kõik ja alles siis nõuab.
4. Sõltuvus teiste emotsionaalsest väljast väljendub ääretu järeleandlikkuses kui kõne all on pisiasjad ning olmeküsimused. Veelgi enam, vabanenud sel juhul tähelepanu võib lülitada ümber oma meelistegevusele asjade ja nähtuste olemuse mõistmise.
5. Arvab, et kõik inimesed on head, lahked ja kõik armastavad teineteist. Näeb välja üsna naljakana kui situatsioon nõuab algatusvõimet tunnete ilmutamises, - selliseid asju tema ei jaga.
6. Teravad aistingud laadivad teda samuti nagu ümbritsevate head emotsioonid. Mida rohkem on ümberringi emotsioone ja paanikat, seda on ta aktiivsem ja enesekindlam. "Otsijat" hirmutada pole võimalik, - siis efekt on vastupidine. Valmidusega võtab enda peale vastutust kriitilistes situatsioonides. Selle eest rahumeelsetes tingimustes kaotab enesekindluse oma õiguses pidada vastutusrikka ametiposti.
7. Suhtlemisvabadus. Meeldib familiaarsus, kuid initsiatiivi selles ei ilmuta, ootab seda teistelt.


P1010209
Foto: Riine

Sarnasest on võimalik aru saada ja sarnane saab sinust endast aru - üks suur eeldus vabaduseks - mõistmiseks ja vahetuks suhtlemiseks. Teineteise täiendamine - hmm, mees täiendabki naist sellega et ta on mees ja üks naise põhisoov on kindlasti tunda end naisena - muus osas olen ma ikka ego-inimene - arvan et keegi ei saa teise eest midagi teha ja me ei saa sõltuda ELULISELT teisest inimesest. Emotsionaalne sõltuvus ehk koosolemise vajadus aga ei eelda täiendamist (mis oli samasussuhte nõrgim külg) vaid arusaamist ja samasid soove mu meelest ... Aga äkki see suhtumine tuleneb kõigest minu tüübist :)

Pealegi, siin on juttu tüüpidest - mida on 16 - ja ühe tüübi sees jämedalt võttes 1/16 Maa elanikkonnast - aga ma ju valin/satun/olen määratud suhtlema neist ÜHEGA - päris lai valik :) Teiseks, on ju lisaks isiksuseomadustele, mis ilmselt sisaldab ka maailmavaadet ja suhtlemise stiili, veel muud sobivusfaktorid : hobid ja huvialad, seks ja füüsiline atraktiivsus - esimesed mis pähe tulid :D

Ning kõige lõpuks - lugesin kõigi suhtesortide kohta- ideaalset polegi olemas! Järelikult tuleb usaldada lisaks nõuannetele (!) iseennast (või vastupidi, iseennast enne ja siis arvestada nõuandeid) ning oma elukogemust!

UUS: samas tekkis küsimus, kui paljud ja kuidas oma suhet analüüsivad? Koos?
P.S. loomulikult on igasugu teooriad kõigest teooriad, eksole.

Kommentaarid